Probiotica kan darmkanker voorkomen

Darmkanker kan mogelijk voorkomen worden met probiotica die de darmflora veranderen. Volgens twee recente studies kan de ziekte al voorkomen worden door dagelijks volle granen te eten, zoals bruine rijst en volkorenbrood.

In een baanbrekende studie, die de voorbode kan zijn van een nieuwe medicatievrije behandeling van darmkanker, ontdekten onderzoekers van het Texas-Kinderziekenhuis het volgende: bij patiënten die een tekort hebben aan bepaalde moleculen, de zogenaamde metabolieten (eenvoudige verbindingen tussen ‘bouwstenen’ in hun darmen) kan dit tekort leiden tot ontstekingen en kanker. Door middel van probiotica kunnen de metabolieten opnieuw in de darm worden gebracht en dit kan de ziekte voorkomen en zelfs terugdringen, aldus de onderzoekers.

Darmkankerpatiënten hebben met name een tekort aan het enzym HDC, dat nodig is om het metaboliet histidine om te zetten in histamine en dat kan beschermen tegen ontstekingen. Het probioticum Lactobacillus reuteri 6475 bevat veel HDC en kan het aantal en de omvang van darmkankertumoren binnen 15 weken reduceren, ontdekten de onderzoekers in laboratoriumstudies met muizen.

Dagelijks volle granen

In een afzonderlijke studie van het Amerikaans Kanker Onderzoek Fonds werd ontdekt dat het dagelijks eten van volle granen de kans op dikkedarmkanker verkleint; het eten van drie porties (ongeveer 90 gram) volle granen per dag verlaagt het risico met ongeveer 17 procent. Daarentegen neemt het risico op dikkedarmkanker toe bij het bijna dagelijks eten van spek en ander bewerkt vlees.

Drie factoren verhogen het risico: meer dan 500 gram rood vlees per week eten, overgewicht of obesitas hebben en twee of meer glazen alcohol per dag drinken, zeggen de onderzoekers van het Amerikaans Kanker Onderzoek Fonds. Zij namen 99 studies onder meer dan 29 miljoen mensen opnieuw onder de loep.

Dikkedarmkanker is bij vrouwen de tweede meest voorkomende vorm van kanker (na borstkanker), en bij mannen de derde (na prostaatkanker en longkanker). Jaarlijks wordt in Nederland bij meer dan 10.000 mensen de diagnose darmkanker gesteld. Ongeveer 47 procent van de nieuwe gevallen zou volgens de onderzoekers voorkomen kunnen worden door middel van gezondere leefstijlkeuzen.

Bronnen: Am J Pathol, 2017; 187: 2323–36 (probiotica studie) American Institute for Cancer Research, September 7, 2017 (studie naar volle granen)