Probiotica tegen een slechte adem

Halitose – een slechte adem – kan veroorzaakt worden door factoren binnen de mond en buiten de mond. In beide gevallen lijken ongunstige bacteriën een rol te spelen. Kunnen probiotica dan misschien uitkomst bieden?

De oorzaak van een slechte adem

Halitose kan veroorzaakt worden door verschillende problemen waarvan een verkeerde mondhygiëne, ontstekingen in de luchtwegen, lever- en nierziektes, diabetes en bepaalde voedingspatronen (bijvoorbeeld een glutenvrij – of eiwitrijk dieet) de belangrijkste zijn.

Meestal kan halitose met een aantal tips van uw tandarts snel verholpen worden. Soms zijn de problemen echter hardnekkiger. We wisten al dat ongunstige bacteriën dan vaak een rol spelen. Deze kunnen zowel in de mondholte als in de darmen voorkomen en produceren grote hoeveelheden van de zwavelhoudende stof methanethiol.

Nieuw onderzoek laat zien dat mensen met een moeilijk behandelbare slechte adem één eigenschap gemeen hebben, ze hebben een genmutatie waardoor een enzym dat het methanethiol moet afbreken, minder goed werkt. Hierdoor hopen zwavelhoudende verbindingen zich op in het bloed en deze worden via de adem door het lichaam uitgescheiden.

Probiotica tegen een vieze geur?

Er wordt op dit moment gekeken of het gen en het bijbehorende enzym weer aan de praat gekregen kunnen worden. Dit is echter een langdurig proces en mogelijk zijn er ook simpelere oplossingen te vinden. Verschillende onderzoeken hebben namelijk al laten zien dat probiotica een vieze mondgeur kunnen verhelpen. Een behandeling van 2 weken met verschillende soorten lactobacillen en bifidobacteriën liet al een verbetering zien. Niet alleen bleken deze gunstige bacteriën de adem aangenamer te maken, ze verbeterde de gehele mondgezondheid en beschermden daarnaast tegen keel-, neus- en oorinfecties met verschillende streptococcen.

Bron: GoedGezond