Propolis, een bijenproduct voor wondverzorging

Propolis is een kleverig goedje dat door bijen wordt gemaakt uit harsen en sappen van de knoppen van bloemen, struiken en bomen. De geneeskrachtige werking van propolis was al in de Griekse oudheid bekend. Het is een krachtig antibioticum en het werkt onder meer ontstekingsremmend.

Wondgenezingsmodel

De ervaringen met propolis zijn vooral empirisch en naar dit volksmiddel is nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek verricht. Italiaanse onderzoekers besloten daarom de wondhelende eigenschappen van propolis te bestuderen. Hiertoe werd in het laboratorium een zogeheten wondgenezingsmodel gebruikt met menselijke keratinocyten. Dat zijn cellen in de opperhuid.

Ethanolextract

De cellen werden blootgesteld aan vloeibare propolis. Uit de daaropvolgende test bleek dat de propolis aanmerkelijk hielp om de wond te sluiten. Waterstofperoxide bleek hierbij de belangrijkste rol te spelen.
De onderzoekers denken dat de data en de positieve uitkomsten van het onderzoek zeker aanleiding moeten zijn om propolis vaker farmaceutisch toe te passen in de reguliere gezondheidszorg.

Bron: Molecules. 2019 Apr 19;24(8)