Psychiatrische problemen hangen samen met darminfecties

Psychiatrische problemen hangen samen met darminfecties
Psychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie en bipolaire stoornis houden misschien verband met een schimmelinfectie in de darmen. Patiënten hebben ook vaak in het verleden een infectie met Candida albicans gehad, blijkt uit nieuw onderzoek.
Hoewel het te vroeg is om te stellen dat schimmelinfecties psychiatrische problemen veroorzaken, blijkt er een samenhang te zijn die kan wijzen op een zwak afweersysteem, een ongezonde leefstijl en het verband tussen de darmen en hersenen, zeggen onderzoekers van de medische faculteit van de Johns Hopkins Universiteit.
In een test bleek 26 procent van de mannen met een bipolaire stoornis in het verleden een Candida-infectie te hebben gehad, terwijl dat bij gezonde mannen maar 14 procent is. Gek genoeg werd dit verband bij vrouwen niet gevonden.
Candida is een gistachtige schimmel die in het spijsverteringskanaal van alle mensen aanwezig is, maar bij overgroei branderigheid en jeuk kan veroorzaken. In ernstige gevallen kan de schimmel in de bloedsomloop terechtkomen.
Overgroei kan in een vroeg stadium behandeld worden door minder suiker te eten en andere dieetveranderingen door te voeren, antibiotica te vermijden en hygiëne te bevorderen, zeggen de onderzoekers.
Bron: npj Schizophrenia, 2016; 2: 16018