Psychofarmaca doodsoorzaak nummer drie

Psychiatrische geneesmiddelen tegen slapeloosheid, depressie en angststoornissen zijn in de westerse wereld doodsoorzaak nummer drie, na hart- en vaatziekten en kanker. Dat blijkt uit een nieuw, groot literatuuronderzoek.
In Nederland zijn er bijna 1,5 miljoen mensen die de meest voorgeschreven psychofarmaca slikken: angstdempers, antidepressiva en kalmerende middelen. Deze cijfers dateren uit 2013. Niet alleen hebben ze vaak alleen maar effect op de korte termijn, maar het gebeurt nogal eens dat patiënten eraan verslaafd raken en ze hebben gevaarlijke bijwerkingen, aldus Peter Gotzsche van de Universiteit van Kopenhagen, die ook onderzoeker is bij de Cochrane Collaboration, een onafhankelijk onderzoeks- en informatiecentrum voor het wetenschappelijk bewijs van reguliere medische behandelingen.
Antipsychotica, die vaak worden gegeven om storend gedrag van patiënten te onderdrukken, verhogen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en beroerten; de meeste psychofarmaca verhogen de kans op vallen; en antidepressiva kunnen een onregelmatige hartslag veroorzaken die fataal kan zijn.
Bovendien is het aantal zelfmoorden onder mensen die antidepressiva slikken, vijftien keer zo hoog als uit de officiële cijfers blijkt.
Na alle gepubliceerde en ongepubliceerde gegevens te hebben onderzocht, komt Gotzsche tot zijn oordeel dat psychofarmaca de derde doodsoorzaak in het Westen vormen.
Bron: Peter Gotzsches nieuwste boek: Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad, uitgave Lemniscaat