Puistjes door vetcellen in onze huid

Recente experimenten op zowel menselijke huidbiopten als muizen hebben aangetoond dat puistjes kunnen ontstaan door vetproducerende fibroblasten. Voorheen werd vooral gedacht dat haarfollikels de grote boosdoeners waren.

Fibroblasten zijn de meest voorkomende type bindweefselcellen in ons lichaam; ze houden de huid stevig en zijn ook van cruciaal belang voor wondgenezing. Hun rol bij acne is tot nu toe echter over het hoofd gezien.

Onderzoekers van de Universiteit van California in San Diego hebben onlangs vastgesteld dat een subset van huidfibroblasten – dit zijn voorlopers van vetcellen – kan worden getriggerd door een puistjesvormende bacterie genaamd Cutibacterium acnes.

Wanneer met deze bacterie geconfronteerd, lijkt deze subset te worden gestimuleerd om in vetcellen te veranderen in een proces dat reactieve adipogenese wordt genoemd. Tegelijkertijd stimuleert dit proces de afgifte van cathelicidine, een peptide met antimicrobiële eigenschappen die deel uitmaakt van onze aangeboren immuunrespons.

Testen op acnepatiënten en op muizen toonden aan dat retinoïden (medicijnen die chemisch uit vitamine A worden afgeleid) de manifestatie van cathelicidine in sommige huidfibroblasten kan verbeteren, terwijl ze ook de groei van meer bacteriën belemmeren. Retinoïden worden gebruikt in de behandeling van ernstige acne, omdat ze kunnen helpen om poriën te reinigen en ontstekingen te verminderen, maar dit middel is nogal risicovol voor zwangere vrouwen.

Dit onderzoek kan volgens de wetenschappers helpen in de zoektocht naar nieuwe behandelingsopties die specifiek gericht zijn op het vermogen van fibroblasten om cathelicidine te produceren en daarmee komt een therapeutisch middel voor acne met mogelijk minder schadelijke bijwerkingen in beeld.

Bron: Sci. Transl. Med. 2022;14(632):eabh1478