Q10 en selenium halveren risico op hartaanval

Na ons zeventigste hebben we een veel hoger risico op een hartaanval met dodelijke afloop. Dat risico is echter te halveren met twee voedingssupplementen: co-enzym Q10 en selenium.

In een onderzoek aan de universiteit van Linköping in Zweden kregen 443 mensen in de leeftijd van 60 tot 88 jaar vijf jaar lang dagelijks ofwel deze supplementen ofwel ‘lege’ placebopillen. Aan het eind van dit klinische onderzoek was 5,9 procent van de proefpersonen uit de supplementengroep overleden aan een hart-/vaatziekte, tegenover 12,6 procent van diegenen die de placebo’s hadden gekregen.

Co-enzym Q10, ofwel ubiquinon, stimuleert de omzetting van vetten, koolhydraten en eiwitten in energie; selenium is een sporenelement dat nodig is voor zo’n 25 verschillende eiwitten in het lichaam. Als gistbereiding wordt het geproduceerd door fermentatie van gist in een seleniumrijke hulpstof, zodat een organische voedingsvorm van selenium ontstaat. De meeste Noord-Europeanen hebben een tekort aan selenium en volgens sommige wetenschappers is dat een belangrijke oorzaak van hart-/vaatziekten.

In het besproken onderzoek werden supplementen gebruikt van de fabrikant Pharma Nord, te weten SelenoPrecise 200 mcg en Bio-Quinone Q10 100 mg twee maal daags.

Bron: Int J Cardiol, 2012; 10.1016/j.ijcard.2012.04.156