Raar maar waar: visolie is goed (en slecht) voor uw hart

Een grote groep onderzoekers bevestigde de resultaten van twee eerdere studies: visoliesupplementen beschermen niet tegen hartziekten of beroerten. Maar in dezelfde week was de conclusie van een andere studie dat het eten van vis en hun lange-keten omega-3 vetzuren het leven wel verlengt en het risico op een hartaanval vermindert.

De eerste, in de pers breed uitgemeten, was een overzichtsstudie van de Cochrane-groep waarin 79 eerder gepubliceerde studies onder in totaal meer dan 112.000 mensen zijn geanalyseerd.

Er werd geen verschil vastgesteld in het risico op overlijden of hartaandoeningen tussen mensen die omega-3 supplementen gebruikten en mensen die dat niet deden. De supplementen bevatten EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), bekend als lange-keten omega-3 vetten, die te vinden zijn in vette vis, en de supplementen worden routinematig geslikt om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Een ander type omega-3 vetzuur ALA (alfa-linoleenzuur) uit planten, noten en zaden, had een gering beschermend effect.

Het nemen van de supplementen ‘maakt weinig of geen verschil uit voor het risico op cardiovasculaire gebeurtenissen, een coronaire hartdood, coronaire hartziekten, beroerten of hartritmestoornissen,’ concluderen de onderzoekers.

Dit was echter niet de conclusie van een Chinese onderzoeksgroep, die een nog grotere groep van 421.000 mensen analyseerde en tot de conclusie kwam dat lange-keten omega-3-vetzuren duidelijk een beschermend effect hebben tegen het overlijden aan hartziekten, waarbij het risico met 15 procent daalde bij mannen en met 8 procent bij vrouwen.

Vis eten verminderde ook het risico op kanker met 6 procent, longaandoeningen met 20 procent en sterfgevallen door chronische leveraandoeningen met 37 procent, stelden de onderzoekers van de Zhejiang University School of Medicine vast.

Het effect hangt af van de manier waarop u de vis klaarmaakt. Mensen die alleen gefrituurde vis aten, hadden evenveel kans om een hartaandoening te krijgen als mensen die geen vis aten. Het beschermend effect van het eten van vis lijkt alleen aanwezig te zijn als de vis op een andere manier wordt bereid.

Bron: Cochrane study: Cochrane Database Syst Rev, 2018; 7: CD003177; Chinese study: J Int Med, 17 juli 2018; doi: 10.1111/joim.12786