Radiotherapie: WHO grijpt in vanwege te veel fouten

Van alle 10 miljoen mensen die jaarlijks in de wereld voor het eerst de diagnose kanker krijgen, ontvangt ongeveer 40 procent radiotherapie. Dat is echter zo’n gevaarlijke behandeling – en blijkbaar met een groter aantal medische fouten dan redelijk en acceptabel is – dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besloten heeft in te grijpen.
De World Alliance for Patient Safety, in 2004 opgericht door de WHO, wil een aantal behandelprotocollen opstellen die veiliger zijn omdat de lering uit eerder gemaakte fouten in is verwerkt. De meest voorkomende behandelfout is een overdosis straling, zoals de radiologen van de North Staffordshire Royal Infirmary moesten constateren. In de loop van tien jaar hadden ongeveer 1000 patiënten een overdosis gekregen voordat de technici ontdekten dat ze de computers niet correct gebruikt hadden.
In Engeland, waar geen claimcultuur heerst zoals in Amerika, zijn er de afgelopen dertig jaar al ongeveer 150 aanklachten ingediend wegens schade door nalatigheid bij bestraling.3
3BMJ, 2007; 334: 272