15-11-2017

Recent onderzoek geeft aanwijzingen voor slaaptips

Een gezonde nachtrust is goed voor uw gevoel en prestaties op de dag. Recent onderzoek van de Universiteit Groningen hielp ons om u slaaptips te geven.

Waarom helpen onze slaaptips om u positiever te voelen?

Slaap is nodig om u overdag goed te voelen en te presteren. Recent onderzoek leert ons meer over gezond slapen. Onze slaaptips zijn gebaseerd op dit wetenschappelijk onderzoek.

Welke vier slaaptips zullen u helpen om beter te slapen?

Lekker slapen begint in de ochtend!

Het lichaam heeft een biologische klok. Deze klok functioneert op licht en donker. Het nieuwste onderzoek wijst uit dat als u ‘s ochtend na het opstaan direct blootgesteld wordt aan (fel) licht, dat u ‘s nachts beter slaapt. Begin de dag door direct de gordijnen open te doen en lekker te genieten van de zon.

Bent u een avondmens? Laat dan ‘s ochtends een (blauw) lichtje branden!

Sommige mensen zijn echte avondmensen. Dit betekent dat zij eigenlijk pas tegen of in de avond goed presteren. Als de geest ‘s avonds erg actief is, is het moeilijk slapen. ‘s Ochtends een half uur blauw licht gebruiken helpt hen bij een goede nachtrust.

Werkt u ook aan uw slaap tijdens de lunch?

Door tijdens de lunch even naar buiten te gaan voedt u de biologische klok met meer informatie. Daarmee weet uw klok eerder wanneer het slaaptijd is.

Wat kunt u ‘s avonds doen om u voor te bereiden op een gezonde nachtrust?

In de avond kunt u het licht beter dimmen. De biologische klok voelt dan dat er minder licht is en schakelt over in de slaapmodus. Vergeet niet dat het gebruik van elektronica (zoals de mobiele telefoon) ook licht geeft! Deze slaaptips zorgen dat u zich beter en positiever voelt! Probeer het direct!

Bronnen: Rijksuniversiteit Groningen 1 en 2

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....