Regelmatig controle voor prostaatkanker redt geen levens

Periodieke controleonderzoeken naar kanker om deze in een vroeg stadium te ontdekken is een nuttige medische toepassing, maar het werkt helaas niet bij prostaatkanker. Mannen die zich nooit laten controleren, leven namelijk net zo lang als mannen die jaarlijks naar een controleonderzoek gaan.

Zelfs mannen bij wie prostaatkanker is geconstateerd, hebben evenveel kans als mannen die geen kanker hebben om 15 jaar later nog steeds te leven. Onderzoekers van de Universiteit van Colorado zeggen dat wanneer deze mannen binnen die tijd wel komen te overlijden, prostaatkanker waarschijnlijk niet de oorzaak is.

De onderzoekers volgden de gezondheid van 76.687 mannen die zich tussen 1993 en 2001 jaarlijks lieten controleren. Vervolgens vergeleken ze de resultaten met die van een vergelijkbare hoeveelheid mannen die ervoor kozen om zich niet te laten controleren, of slechts af en toe naar een controle gingen.

Tijdens de studie overleden 244 van de mannen die geen controle onderzoeken ondergingen. Maar ook 255 van de mannen die zich wel jaarlijks lieten controleren, overleden aan prostaatkanker. Ook overleden er 1933 mannen uit de controlegroep en 1882 uit de niet-controlegroep aan andere vormen van kanker. Een vergelijkbaar aantal mannen overleed aan andere ziekten, waaronder hartkwalen.

Andere onderzoeken ondersteunen deze resultaten. Een studie achterhaalde dat mannen met een PSA (prostaat specifiek antigeen) score lager dan één, 0,5 procent kans hadden om binnen 10 jaar prostaatkanker te ontwikkelen.

Er is echter een kleine deelgroep mannen die wel profiteren van een periodieke controle. De uitdaging is alleen om te identificeren wie deze mannen zijn, zegt onderzoeksleider David Crawford.
Bron: Cancer, 2016; doi: 10.1002/cncr.30474