Relatie dieetpillen en eetstoornissen

Jonge vrouwen die dieetpillen en laxeermiddelen nemen om op gewicht te blijven, lopen een groot risico om slechts een jaar of zo later een eetstoornis te ontwikkelen.

Laxeermiddelen verhogen het risico vijfvoudig en dieetpillen met 80 procent. Onderzoekers doen nu een pleidooi om de beschikbaarheid van deze middelen te beperken, zeker als het gaat om minderjarigen. De pillen zijn gemakkelijk te verkrijgen. Dat kan zonder recept bij een apotheker of online.

Instagram heeft onlangs de advertenties voor detoxthee en dieetpillen al geblokkeerd, zodat minderjarigen deze niet meer kunnen zien.
Onderzoekers van TH Chan school of Public Health in Harvard, die hun bevindingen beschrijven als ‘een wake-up call’, willen nu een verbod dat verdergaat en dat de verkoop aan jonge meisjes volledig verbiedt.

Omvangrijke studie

In een studie van meer dan 10.000 vrouwen in de leeftijd tussen 14 en 36, ontdekten de onderzoekers dat 1,8 procent van degenen die dieetpillen innamen één tot drie jaar later een eetstoornis ontwikkelden. Dit in vergelijking met 1 procent van degenen die de pillen niet innamen. Het probleem was nog groter bij degenen die laxeermiddelen namen, waaronder detoxthee, met 4,2 procent meer risico op eetstoornis in vergelijking met 0,8 procent van degenen die deze middelen niet innamen.

Naast het feit dat laxeermiddelen en dieetpillen kunnen uitmonden in eetstoornissen, kunnen de producten bovendien leiden tot een hoge bloeddruk en lever- en nierschade.

 

American Journal of Public Health, 2019