Relatieproblemen van invloed op een lekkende darm

Een ongezond voedingspatroon en dito levensstijl zijn twee belangrijke factoren die van invloed zijn op onze gezondheid, maar een slechte relatie met uw partner kan dat eveneens zijn.

Bekend is dat constant ruzie maken de wondgenezing vertraagt en het risico op depressies, hartaandoeningen of diabetes verhoogt. Maar uit recent onderzoek is ook nog eens gebleken dat het een lekke darm kan veroorzaken.

Een lekkende darm treedt op wanneer onze darmbarrière is verzwakt en bacteriën in de bloedbaan doorlaat. Mensen die vijandig gedrag vertonen tegenover hun partner hebben meer bacteriën in hun bloed, wat erop wijst dat de conflicten verantwoordelijk zijn voor het lekken van de darm.

Getest

Onderzoekers van de Ohio State University testten de theorie in een groep van 43 gezonde getrouwde stellen. Hen werd gevraagd om te discussiëren over een heikele kwestie, zoals geld of de schoonfamilie, terwijl deze gesprekken werden opgenomen met een videocamera. Voor en na het conflict werden bloedmonsters afgenomen, en de paren met de meest verhitte discussies waren ook degenen bij wie de meeste bacteriën in hun bloed lekten.

Hogere niveaus van bacteriën correleerden op hun beurt met hogere niveaus van ontstekingen. De mensen met de meeste bacteriën in hun bloed, hadden ook hoge niveaus van de inflammatoire marker CRP (C-reactief eiwit), in vergelijking met slechts 21 procent in de groep met het laagst aantal bacteriën.

Steun en stress

‘Uw partner is meestal uw belangrijkste bron van steun, maar in een slecht huwelijk wordt uw partner uw belangrijkste bron van stress,’ aldus Janice Kiecolt-Glaser, een van de onderzoekers.

Bacteriën uit een lekkende darm kunnen zich een weg banen naar de hersenen en onze geestelijke gezondheid beïnvloeden. Mensen met een slechte relatie kunnen in een vicieuze cirkel terechtkomen van depressies en het onvermogen om met woede-uitbarstingen om te gaan.

Afgezien van stoppen met ruzie maken (of het vinden van een andere partner) is een gezonde voeding een andere manier om het risico op darm-gerelateerde ontstekingen te verminderen. Eet meer ‘magere’ of plantaardige eiwitten, gezonde vetten, fruit, groenten, volle granen en probiotica, zeggen de onderzoekers.

Bron: Psychoneuroendocrinology, 2018; 98: 52–60