Rode uien zijn dodelijk voor kanker

Als het gaat om voeding tegen kanker, moet u weten wat voor vlees of eigenlijk wat voor uien u in de kuip hebt. Rode uien, hopelijk. Die werken het beste tegen kanker, want ze bevatten twee stoffen die kankercellen doden.

Quercetine en anthocyaan

Alle uien bevatten veel quercetine, een flavonoïde. Maar rode uien bevatten daarnaast bovendien het meeste anthocyaan: de kleurstof die de ui zijn kleur geeft. Uit laboratoriumtests blijkt dat deze twee stoffen samen een krachtige ‘killer’ van dikkedarmkankercellen vormen. De kleurstof lijkt volgens onderzoekers van de Universiteit van Guelph in Canada de quercetine te versterken en de ‘aasetende’ eigenschappen ervan te vergroten.
Ze probeerden vijf verschillende uiensoorten uit op de kankercellen. Alle uien bevatten quercetine en dus hebben ze in theorie allemaal kankerbestrijdende eigenschappen. Maar de rode soort viel extra op.

Experiment

Voor hun experiment kozen de onderzoekers vijf uienrassen die in Ontario geteeld worden, waaronder het ras Ruby Ring.
‘Uien activeren methoden waarmee het lichaam kankercellen aanzet tot celdood. Ze bevorderen een ongunstige omgeving voor kankercellen en ze verstoren de communicatie tussen kankercellen onderling, waardoor hun groei belemmerd wordt,’ legt onderzoeker Abdulmonem Murayyan uit.

Bron: Food Research International