Antibiotica

Rode wijn beter voor het hart dan statines

Het is nu officieel erkend dat een fles wijn per week een betere bescherming biedt tegen hartziekten dan een cholesterolverlagend middel. En als je redelijk welgesteld bent, heb je veel minder kans op een hartaandoening dan iemand uit een armer milieu.
Deze conclusies zijn gebaseerd op een nieuw model om de risico’s op hartaandoeningen vast te stellen, de Qrisk. Aangenomen wordt dat deze beter is afgestemd op de hedendaagse leefstijlvormen dan het standaardmodel Framingham, dat in de jaren zeventig in Amerika is ontwikkeld.
Met de scorelijst Qrisk bleken 3,2 miljoen Britten in de leeftijd van 35 tot en met 74 een verhoogd risico van hartkwalen te hebben, ten opzichte van 4,7 miljoen volgens het Framingham-systeem. In de Qrisk wordt de relatieve welstand meegewogen en de impact daarvan op de gezondheid van het hart. Ook wordt bevestigd dat een fles rode wijn per week een betere bescherming biedt tegen hartziekten dan een statine (cholesterolsyntheseremmer), althans bij mensen die verder gezond zijn. Wie rookt, heeft wel nog steeds profijt van een statine, zeggen de onderzoekers1.
1BMJ, 2007; 335: 136-141