Kinkhoestvaccin in verband gebracht met eczeem en astma

Roep om vaccin tegen baarmoederhalskanker gesponsord door …de fabrikant

De wereldwijde roep om massale inenting van tienermeisjes tegen baarmoederhalskanker bereikte onlangs een hoogtepunt toen er in Parijs een massale bijeenkomst was die pleitte voor wereldwijde opname in vaccinatieprogramma’s van het vaccin Gardasil, het enige verkrijgbare vaccin tegen baarmoederhalskanker, geproduceerd door Sanofi Pasteur.
Maar deze demonstratie, en de rest van de campagne ter bevordering van de invoering van het vaccin, zijn in hun geheel betaald door Sanofi, dat tot nu toe meer dan een miljoen pond (ruim anderhalf miljoen euro) heeft besteed om het nieuwe vaccin in de overheidsprogramma’s opgenomen te krijgen.
Het bedrijf heeft de reiskosten betaald van de meeste deelnemers aan de bijeenkomst in Parijs, die werd gedoodverfd als ‘de eerste mondiale topbijeenkomst tegen baarmoederhalskanker’.
Uit eerdere trials is inderdaad naar voren gekomen dat het vaccin beschermt tegen vier veelvoorkomende soorten van het humaan papillomavirus (HPV), dat genitale wratten en voorstadia van kanker van de baarmoederhals en van de vulva kan veroorzaken. Over de gezondheidsrisico’s op de lange termijn is echter nog niets bekend3.
3Guardian, 26 maart 2007