Routinematig voorgeschreven antibiotica tegen urineweginfecties zijn gevaarlijk

Een type antibiotica dat routinematig wordt voorgeschreven om lucht- en urineweginfecties te behandelen, kan gevaarlijk zijn en levensbedreigende schade toebrengen aan de hoofdslagader of aorta, zo hebben onderzoekers bevestigd.

Van fluoroquinolonen, waaronder Ciprofloxacin (Cipro) en Levofloxacin (Levaquin), was al bekend dat ze ernstige zenuwbeschadigingen kunnen veroorzaken, maar nu hebben onderzoekers ook nog aangetoond dat ze aorta-aneurysmata kunnen veroorzaken: uitstulpingen in de aorta die kunnen scheuren, wat kan leiden tot levensbedreigende interne bloedingen.

Volgens onderzoekers van het Karolinksa Instituut in Zweden is het enige goede nieuws dat het risico niet zo groot is als eerder in een onderzoek werd gesuggereerd. Er werd gevreesd dat de antibiotica het risico op een aorta-aneurysma verdubbelden, maar nu werd een verhoogd risico van 66 procent gevonden, wat nog steeds 82 nieuwe gevallen per miljoen behandelkuren inhoudt.

Een aorta-aneurysma in de buik is de derde belangrijkste doodsoorzaak bij 65-plussers.

Laatste redmiddel

In 2016 heeft de Amerikaanse regelgever voor geneesmiddelen, de Food and Drug Administration (FDA), een waarschuwing afgegeven voor de geneesmiddelen. Vanwege de potentiële schade, en zelfs sterfte als gevolg, moeten artsen de medicijnen als laatste redmiddel gebruiken, adviseerde de FDA. De risico’s – waaronder de invaliderende bijwerkingen op pezen, spieren, gewrichten, zenuwen en het centrale zenuwstelsel – zijn groter dan de positieve effecten, tenzij het leven van de patiënt in gevaar is door de aanwezige bacteriële infectie.

Bron: BMJ. 2018 Mar 8;360:k678.