Rozenbottel werkt tegen huidveroudering

Een paar eetlepels rozenbottelpoeder per dag kan de huid elastischer en minder droog maken. Ook rimpels door veroudering worden minder zichtbaar. Dat hebben onderzoekers aan de Mae Fah University in Thailand gesteld.

Het experiment tegen huidveroudering werd gedaan met 34 proefpersonen van 35-65 jaar. De helft van de deelnemers kreeg gedurende acht weken elke dag 45 gram rozenbottelpoeder. Van het poeder bestond de helft uit de zaden van de rozenbottel en de andere helft was vruchtvlees.

Het rozenbottelproduct heeft schijnbaar stabiliserende effecten op de celmembranen van opgeslagen rode bloedcellen die in dit onderzoek zijn waargenomen, volgens de onderzoekers. ‘Het middel zorgt dat de levensduur van de cel verbetert en dat veroudering van de huid belemmerd wordt.’

De proeven werden gedaan met het rozenbottelproduct Hyben Vital/Hi-flex rose hip powder, een product van het Deense Hyben Vital, schrijft Ergogenics.net. ‘De studie werd niet door het merk Hyben Vital betaald, maar het bedrijf verzorgde wel de analyse van de resultaten die de onderzoekers aanleverden. De onderzoekersleider werkte bovendien als consultant voor Hyben Vital.’

De controlegroep slikte elke dag 4 milligram astaxanthine, een carotenoïde die wordt gemaakt door plankton, algen en bepaalde planten, schimmels en bacteriën. (Carotenoïde werkt ook tegen het metaboolsyndroom.) Vlak voor de inname, halverwege en vlak na de suppletieperiode, bepaalden de onderzoekers de conditie van de huid. Volgens de onderzoekers verbeterde rozenbottel de hydratie en de elasticiteit van de huid. Zo zou te zien zijn dat rimpels bij de ooghoeken een beetje minder diep werden. Bij de controlegroep waren echter vergelijkbare verbeteringen waargenomen.

Bron: Clin Interv Aging. 2015 Nov 19;10:1849-56