Rozijnen: een tussendoortje met veel restanten van bestrijdingsmiddelen

Snoep gezond, eet een rozijn. Veel kinderen krijgen rozijnen als gezond tussendoortje, een product dat het Voedingscentrum zelfs in de Schijf van Vijf heeft gezet. Uit een analyse van Voedselwaakhond Foodwatch Nederland blijkt nu dat deze rozijnen misschien niet zo onschuldig zijn als ze eruitzien. Foodwatch concludeert dat deze gedroogde druiven veel sporen van bestrijdingsmiddelen bevatten.

Via een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) ontving Foodwatch meetgegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Aan de hand van deze gegevens concludeerde de organisatie dat een doosje rozijnen steeds meer gifsoorten bevat.

In de periode 2018 tot 2020 verdubbelde het aantal bestrijdingsmiddelen naar gemiddeld 11,3 gifsoorten per meting. Het maximaal aantal gevonden bestrijdingsmiddelen steeg van 14 in 2018 naar 30 in 2020. Biologische rozijnen zijn een stuk schoner, hier werden vrijwel geen bestrijdingsmiddelen gevonden.

Oproep politiek

Bij het horen van 30 verschillende bestrijdingsmiddelen schrik je misschien. Toch wordt hiermee de wet niet overtreden, deze is er namelijk niet in Nederland. Er zijn wel wettelijke normen voor afzonderlijke pesticiden, maar een cocktail van bestrijdingsmiddelen is wettelijk toegestaan. Aan Editie NL vertelt directeur van Foodwatch Nicole van Gemert dat het absoluut onverantwoord is om zoveel pesticiden bij elkaar te brengen, omdat het effect van die combinaties onbekend is. Foodwatch vindt dan ook dat er regels moeten komen en roept de politiek op om voorzorgsmaatregelen te nemen. Van Gemert oppert om maximaal 5 soorten per product in te stellen, tot we zeker weten dat het veilig is om pesticiden te combineren.

Nog meer lezen over bestrijdingsmiddelen en andere chemische stoffen die ons lichaam ongewenst binnendringen? In editie 8 van Medisch Dossier hebben we aandacht besteed aan de cocktail van chemische stoffen die we dagelijks binnenkrijgen. En in ons nieuwe decembernummer lees je alles over de lichamelijke gevolgen van onkruidverdelger.

Bron: Foodwatch, 2021: Bestrijdingsmiddelen in rozijnen