Rugpijn: acupressuur kan helpen, maar laten we dat toch maar vergeten

Lagerugpijn – iets waar bijna iedereen wel eens last van heeft – kan met succes behandeld worden met acupressuur, de zachte variant van acupunctuur die met de duimen en vingers werkt in plaats van met naalden.
Een nieuwe studie bevestigt dat hiermee opmerkelijke resultaten worden geboekt. De behandeling werd uitgeprobeerd bij 129 patiënten die lagerugpijn hadden. Allemaal meldden ze dat de pijn belangrijk minder werd en allemaal konden ze zich na afloop soepeler en gemakkelijker bewegen.
Het belang van deze nieuwe studie is dat ze in het British Medical Journal is gepubliceerd. Al jarenlang publiceren medische tijdschriften in het verre Oosten onderzoeken waarin de effectiviteit van acupunctuur en acupressuur wordt aangetoond. Die worden echter niet in een wetenschappelijk tijdschrift in het Westen gepubliceerd, en daarom kunnen de artsen ze negeren.
Het BMJ heeft niet alleen het onderzoek geplaatst, maar heeft er ook een redactioneel commentaar aan gewijd. Daar kon de redactie haar voorbehoud maken.
De uitkomsten waren ‘interessant’, maar waren ze ook betrouwbaar? Natuurlijk, zo ging het commentaar verder, moeten de resultaten nog door onafhankelijk onderzoek bevestigd worden. En bovendien, zouden de resultaten hetzelfde zijn geweest als westerse beoefenaars van acupressuur ook aan het onderzoek hadden deelgenomen?
Genoeg twijfels dus, denken we, om ervoor te zorgen dat artsen de acupressuur blijven negeren3.
3 BMJ, 2006; 332: 696-700 en 680-681