Rusteloze benen? Op naar de dichtstbijzijnde farmaceut

Hebt u last van het rusteloze-benensyndroom? Vast wel, want volgens ontelbare krantenartikelen hebben hordes mensen dat. En zij kunnen het weten, want dat hebben ze van een geneesmiddelfabrikant. En die fabrikant kan het weten want die stond net op het punt een nieuw middel uit te brengen voor … eh … het rusteloze-benensyndroom.
Bij een conferentie in Australië over ‘ziektehandel’ kwam deze recente dans van de geneesmiddelenindustrie met de media aan het licht, die voor beide partijen lucratief was. Eveneens deelnemer aan de dans waren de ‘patiëntenverenigingen’, die gewillige partners worden en altijd gesponsord worden door de industrie. Zij zorgen voor de officiële legitimatie van een niet bestaande, of zeldzame, ziekte die plotseling bron wordt van een nationale crisis.
Voorbeelden van zogenaamde ziekten die zijn opgeblazen om voor miljoenen aan geneesmiddelen te kunnen verkopen, zijn seksueel disfunctioneren, ADHD, bipolaire stoornis en het rusteloze-benensyndroom. Die laatste kreeg enorm veel aandacht in de media toen in 2003 de geneesmiddelengigant GlaxoSmithKline een ‘bewustwordingscampagne’ voerde. Daaruit bleek dat deze aandoening veel voorkwam en vaak over het hoofd gezien werd. In korte tijd verschenen er vele krantenartikelen over de aandoening en de onderzoekers merkten dat journalisten klakkeloos de ‘informatie’ overnamen die het bedrijf hun voerde. Deze hielden meteen een pleidooi voor de ‘genezing’ van het probleem: het middel Requip (ropinirol), dat toevallig gemaakt wordt door GlaxoSmithKline9.
9BMJ, 2006; 332: 871