s Avonds bewegen niet slecht voor uw nachtrust

Het is een mythe die u (letterlijk) te ruste kunt leggen, want oefeningen doen een paar uur voordat u naar bed gaat, heeft geen invloed op de kwaliteit van uw slaap.

Tot vier uur voor het naar bed gaan hebben oefeningen zelfs een positief effect op de kwaliteit van slaap, al is dat maar een beetje. Maar het staat een goede nachtrust beslist niet in de weg, zeggen onderzoekers van het Instituut voor Bewegingswetenschappen en Sport in Zürich. Ze bestudeerden 23 eerder gepubliceerde studies en ontdekten dat mensen die ’s avonds oefeningen deden of aan sport deden, nog steeds ongeveer een vijfde van de tijd dat ze sliepen een diepe slaap hadden. De duur van de diepe slaap was bij mensen die ’s avonds niet hadden getraind zelfs iets korter. De verschillen waren klein: het verschil tussen de twee groepen was slechts een paar procentpunten. Toch waren ze wel significant, aangezien diepe slaap essentieel is voor lichamelijk herstel.

De enige uitzondering is krachtinspanning slechts één uur voordat u naar bed gaat. Lichaamsbeweging zo vlak voor het naar bed gaan, kan de kwaliteit van de slaap negatief beïnvloeden. Maar zelfs dat is niet overtuigend bewezen, omdat het slechts gebaseerd was op één onderzoek, zeggen de onderzoekers.

Als het wel zo is, denken de onderzoekers dat het lichaam na de inspanningen ’s avonds laat onvoldoende tijd heeft om te herstellen. De hartslag van de deelnemers was dan op het moment dat ze naar bed gingen nog steeds 20 slagen per minuut sneller dan hun gebruikelijke hartslag in rusttoestand.

Bron: Sports Med, 2019; 49: 269-87