dementie

Salie voor een beter geheugen

Salie (Salvia) is misschien wel echt het tonicum voor de hersenen zoals de oude kruidengenezers meenden. In een kleinschalig Brits onderzoek kregen deelnemers capsules met salieolie of zonnebloemolie (als placebo). De deelnemers moesten vervolgens een woordenlijstje uit het hoofd leren en degenen die salieolie kregen, bleken consequent meer woorden te kunnen reproduceren dan de deelnemers die de placebocapsules kregen.
De andere kant van de medaille was dat hoewel salie het kortetermijngeheugen verbeterde, het effect twintig minuten later, wanneer de deelnemers opnieuw werden getest, verdwenen was.1
Al sinds de zestiende eeuw adviseren kruidengenezers salie te nemen om het geheugen en de concentratie te verbeteren. Salie behoort tot de muntfamilie. Moderne wetenschappers onderzoeken nog of zulk advies een wetenschappelijke grond heeft. Zo wordt onderzocht of salie gebruikt kan worden om Alzheimer te behandelen, omdat men denkt dat salie de werking van het enzym acetylcholinesterase onderdrukt. Dit enzym speelt een belangrijke rol bij het herinneren. Salie heeft misschien ook antioxidatieve, ontstekingsremmende en hormoonachtige eigenschappen, die van belang kunnen zijn bij de behandeling van Alzheimer. Nader onderzoek is echter vereist.
1 Pharmacol Biochem Behav, 2003; 75: 669-74