Samenhang tussen slaappillen en hoge bloeddruk

Mensen die regelmatig slaappillen nemen, hebben meer kans op een hoge bloeddruk en dat betekent dat ze al op de nominatie staan voor nog een medicijn: een bloeddrukverlager.

Veroorzaken slaappillen dan een hoge bloeddruk, of heeft het allemaal te maken met een ongezonde levensstijl, waarbij slecht slapen en hoge bloeddruk samengaan? Niemand weet het zeker, maar onderzoekers vermoeden dat slaappillen een grote rol zouden kunnen spelen, want bij mensen die al een bloeddrukverlager slikken wordt de dosis vaker verhoogd, of ze krijgen er een medicijn bij, als ze ook al een slaapmiddel slikken.

Onderzoekers van de Autonomous University of Madrid onderzochten de slaapgewoonten en het medicijngebruik van 752 mensen van 60 jaar of ouder, die op dat moment werden behandeld voor een hoge bloeddruk.

Bijna 40 procent sliep slecht en ongeveer 17 procent nam regelmatig een slaapmiddel – en in de loop van het onderzoek verhoogden 156 deelnemers de hoeveelheid bloeddrukverlagende medicatie. De onderzoekers stelden vast dat mensen die slaappillen slikken 85 procent meer kans hebben dat hun bloeddrukmedicatie wordt verhoogd.

Geriatr Gerontol Int, 2019 Mar 25