Schadelijke effecten van een middel tegen epilepsie worden overgedragen op toekomstige generaties

Valproïnezuur of natriumvalproaat (merknaam Depakine), een geneesmiddel tegen epilepsie, heeft alleen al in het Verenigd Koninkrijk bij 20.000 kinderen lichamelijke en neurologische afwijkingen veroorzaakt. Uit een recente studie blijkt nu dat deze afwijkingen ook overgedragen kunnen worden op toekomstige generaties.

De Britse huisarts Norman Lamb, die campagne voert om de betrokken families te compenseren voor wat hen is aangedaan, beschreef het toedienen van het geneesmiddel als ‘een buitengewoon schandaal’.

Lichamelijke afwijkingen

Het medicijn dat in de jaren 70 in het Verenigd Koninkrijk op de markt kwam, kan lichamelijke afwijkingen veroorzaken, evenals autisme en leermoeilijkheden. Vrouwen met epilepsie zouden het geneesmiddel niet mogen gebruiken tijdens de zwangerschap. Maar veel van de vrouwen die er de schadelijke gevolgen van ondervonden, zeggen dat zij vooraf niet gewezen zijn op de mogelijke gevaren ervan.

Een nieuwe studie met muizen toont aan dat de schade die het geneesmiddel veroorzaakt overgedragen kan worden op de volgende generaties. Op basis van deze resultaten stellen de onderzoekers van de Konkuk Universiteit in Zuid-Korea dat niet alleen de kinderen van mensen die het geneesmiddel gebruiken meer kans hebben op autisme, insulten en hyperactiviteit, maar dat deze afwijkingen ook doorgegeven kunnen worden aan hun kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Zij veronderstellen dat natriumvalproaat een bijkomende factor is die bijdraagt aan de alarmerende toename van het aantal gevallen van autisme. Naar schatting lijdt 1 op de 68 Amerikaanse kinderen aan autisme, en dat is honderd keer meer dan tien jaar geleden.

Bron: BBC, January 22, 2018; Sci Rep, 2016; 6: 36250