Schandaal dreigt rond pijnstiller

Het schandaal rondom pijnstillers op basis van opiaten kan het misbruik van een andere pijnstiller uitlokken. De afgelopen paar jaar werden tweemaal zoveel recepten uitgeschreven voor zogenaamde gabapentinoïden, terwijl de kranten volstonden met nieuws over de opiaten-epidemie. 

Gabapentinoïden zoals gabapentine en pregabaline mogen worden ingezet als medicijn tegen epilepsie en zenuwpijn, maar rond de 95 procent van de voorschriften is ‘off-label’, wat wil zeggen dat ze voor andere klachten worden gebruikt, zoals migraine en fibromyalgie. 

Niemand houdt echter bij of deze medicijnen wel veilig zijn bij deze aandoeningen of hoe ze worden ingenomen, aldus onderzoekers van de University of Michigan. 

De plotselinge toename van het gebruik van deze gabapentinoïden komt gedeeltelijk doordat artsen ze voorschrijven ter verlichting van pijn bij kankerpatiënten – maar er zijn ook patiënten van net 18 die ze kregen, wat doet vermoeden dat ze ook voor andere aandoeningen worden ingezet. 

Het aantal kankerpatiënten dat gabapentinoïden kreeg voorgeschreven, nam toe van 3,3 procent in 2005 tot 8,3 procent in 2015. In dezelfde periode verdriedubbelde het totaal aantal doktersrecepten bijna, van 1,2 miljoen naar 3,5 miljoen. 

Maar de onderzoekers waarschuwen dat deze medicijnen misschien niet de beste oplossing zijn, zelfs niet voor kankerpatiënten. Het is niet duidelijk hoe ze precies werken en er is een grote kans op misbruik en verslaving. Omdat het zware medicijnen zijn, kunnen ze ook de werking van andere medicatie negatief beïnvloeden. 

Support Care Cancer, 2019 Oct 25