Schoonheidstherapie: snakken naar een jong uiterlijk

Het gaat niet allemaal goed in de schoonheidsindustrie. Schoonheidsspecialisten en cosmetisch chirurgen gaan aan de slag met het micro-organisme dat botulisme veroorzaakt en proberen zo de rimpels van hun patiënten weg te werken en hun dat fel begeerde, gladde uiterlijk mee te geven. Dat is een van de weinige prettige bijkomstigheden van de bacterie Clostridium botulinum. Behalve dat hij rimpels weghaalt, kan de bacterie ook een verlammende ziekte veroorzaken die de ademhaling kan verstoren en uiteindelijk de dood tot gevolg heeft.
Het is dus niet zo verwonderlijk te horen dat het soms allemaal ontzettend misgaat. Onderzoekers volgden het spoor terug naar een schoonheidssalon nadat vier cliënten daar de diagnose botulisme hadden gekregen. De schoonheidsspecialist had zijn eigen brouwsel van het botulinum toxine type A gemaakt, het enige toegestane preparaat van het bacteriële toxine. Helaas had hij besloten om zijn mengseltje wat extra schwung mee te geven en had hij voor die vervelende rimpels een dosering gemaakt die 2857 keer de fatale dosis was. Als slechts één flesje toxine op straat terecht was gekomen, zouden er ongeveer 14.286 volwassenen aan gestorven zijn.
Het bijzondere is dat de vier patiënten het hebben overleefd, terwijl de betrokken arts vijf maanden in een zuurstoftent heeft doorgebracht. Toen hij was hersteld, is hij tot drie jaar cel veroordeeld.3
3 JAMA, 2006; 296: 2476-2479