milieu en chemicaliën

Schoonmaak-middelen ‘even slecht als 20 sigaretten per dag’

Chemische stoffen in huishoudelijke schoonmaakmiddelen zijn dermate gevaarlijk dat de longschade die ze kunnen veroorzaken, vergelijkbaar is met het roken van 20 sigaretten per dag.

Het dagelijks inademen van deze chemische stoffen kan ‘substantiële schade’ toebrengen aan de longen, die leidt tot kortademigheid en astma, stellen onderzoekers van de Universiteit van Bergen in Noorwegen.

Vrouwen die de producten regelmatig gebruiken – ofwel als professionele schoonmakers of om hun huis schoon te maken – hadden een sterk verminderde longcapaciteit, vergelijkbaar met die van iemand die gedurende 20 jaar 20 sigaretten per dag rookt.

De onderzoekers volgden de gezondheid van de longen van 6.230 mensen, waaronder een aantal professionele schoonmakers die de schoonmaakproducten al 20 jaar iedere dag in kantoren en woningen gebruikten.

Een van de onderzoekers, Oistein Svanes, zegt dat het niet verbazingwekkend is om een dermate sterke verminderde longcapaciteit vast te stellen ‘als u bedenkt dat u kleine deeltjes inademt van schoonmaakproducten die bedoeld zijn om de vloer schoon te maken’.

Wat wel enigszins verbazingwekkend is, was dat hetzelfde effect niet werd waargenomen bij mannen, maar dit zou toegeschreven kunnen worden aan maatschappelijke tendensen die de kracht van de statistieken beperken: de meeste vrouwen maakten ook nog regelmatig hun huis schoon en weinig mannen werkten als professionele
schoonmakers.

Veel van deze schoonmaakproducten zijn niet eens nodig en kunnen makkelijk vervangen worden door niet-giftige alternatieven, zoals microvezeldoekjes of zelfs alleen maar gewoon water, voegde Svanes eraan toe.

Bron: Am J Respir Crit Care Med, 2018 Feb 16