Sinaasappels houden ogen gezond

Het eten van een sinaasappel per dag beschermt tegen de ontwikkeling van oogproblemen op latere leeftijd.

Op latere leeftijd kan het zicht achteruit gaan door aantasting van het netvlies. Dit fenomeen wordt leeftijdsgebonden maculadegeneratie genoemd. De macula is een plek op het netvlies dat ervoor zorgt dat we scherp kunnen zien in het centrale blikveld. Voeding en leefstijl lijken een rol te spelen in de ontwikkeling van maculadegeneratie. Mensen die roken en te weinig groente en fruit eten, hebben een verhoogde kans op de aandoening. Oogartsen vermoeden dat dit te maken heeft met de hoeveelheid vrije radicalen (zeer schadelijke, reactieve stoffen) en antioxidanten in het lichaam.

Voedingsstoffen die de ogen beschermen

Er is al veel onderzoek gedaan naar de effecten van antioxidanten op het ontstaan van oogproblemen op latere leeftijd. Hieruit blijkt dat de vitamine A, C en E allen in staat zijn om de ogen te beschermen tegen de ouderdomskwaal. Met name vitamine C en vitamine E zijn sterke antioxidanten die vrije radicalen onschadelijk kunnen maken. Een nieuw onderzoek heeft nu laten zien dat ook flavonoïden in sinaasappels in staat zijn om de ogen te beschermen.

Advies

Het eten van 1 sinaasappel per dag verlaagde de kans op leeftijdsgebonden maculadegeneratie na 15 jaar met maar liefst 61 procent ten opzichte van de mensen die geen sinaasappels aten. Zelfs het eten van een sinaasappel per week beschermde de ogen in een periode van 15 jaar. Andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals groene thee, appels en rode wijn, lieten deze effecten niet zien.
Om de ogen te beschermen is het dus raadzaam om geregeld een sinaasappel te eten. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A of betacaroteen, vitamine C en E zijn wortels, eieren, kiwi, paprika en noten.

Bron: Am J Clin Nutr. 2018 Aug 1;108(2):381-387.