Slaap herstelt DNA-schade

Vindt u slapen zonde van uw tijd? Misschien kan dit onderzoek in Nature Communications u van gedachte doen veranderen. Slaap is essentieel voor de gezondheid van uw DNA.

De hele dag staan we bloot aan allerlei schadelijke invloeden van buitenaf, zoals stress en straling. Deze factoren kunnen het genetische materiaal, het DNA, beschadigen. Daarbij komt dat processen in de lichaamscellen, zoals vorming van reactieve atomen (vrije radicalen), ook DNA kunnen beschadigen. De foutjes in het DNA stapelen zich gedurende de dag op, wat op termijn schadelijk voor de gezondheid is. Gelukkig heeft het lichaam een ingenieus DNA-reparatiesysteem dat tijdens de slaap actief wordt.

Werken aan herstel

Overdag zijn cellen actiever dan ’s nachts en hebben daarom meer energie nodig. Ook het repareren van DNA kost energie. Beide processen tegelijkertijd plaats laten vinden is daarom ongunstig. Wetenschappers onderzochten in jonge zebravisjes hoe het lichaam omgaat met deze uitdaging.

Door het DNA te labelen, konden ze precies zien wat ermee gebeurde. Overdag waren de cellen actiever en zagen de wetenschappers DNA-schade ontstaan. In de nacht ontstond er echter grote activiteit rondom het DNA. Bovendien ging het DNA er gedurende de nacht weer gezonder uitzien.
De wetenschappers constateerden tevens dat ergere DNA-schade leidde tot een langere slaapduur van de visjes.

Ondanks dat het onderzoek uitgevoerd is in visjes, zegt het wel degelijk iets over het werkingsmechanisme in mensen. Alle dieren met een zenuwstelsel hebben namelijk slaap nodig om te kunnen functioneren en eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat de slaap van dieren veel lijkt op die van mensen.

Hoeveel slaap u nodig heeft is per persoon verschillend. Ongeveer 65 procent van de volwassenen heeft aan 7-8 uur slaap per dag voldoende. Baby’s en kinderen hebben met 10-17 uur beduidend meer slaap nodig.

Bron: Nat Commun. 2019 Mar 5;10(1):895.