Slaappillen het risico niet waard

Wat moet een goede nachtrust waard zijn? Blijkbaar heel veel, vooral voor wie er zelden van geniet. En hoe ouder u wordt, hoe moeilijker het wordt een hele nacht goed te slapen. Het is dus niet verbazingwekkend dat mensen met slapeloosheid uiteindelijk hun huisarts om raad vragen, die er vaak toe overgaat slaappillen voor te schrijven, zoals een benzodiazepine (kortweg benzo).
Als u die trip naar de huisarts al heeft gemaakt, bent u niet de enige. In Nederland doet ruim een miljoen mensen per jaar het, en 750.000 mensen slikken dagelijks een slaappil. In Engeland en Amerika gebruikt waarschijnlijk eenderde van alle ouderen dagelijks slaapmiddelen.
Vanwege hun verbazing over het grootschalige gebruik van de ‘sedatieve hypnotica’, zoals slaappillen vaak genoemd worden, besloot een onderzoeksteam de onderzoeksvraag licht te wijzigen door te vragen: zijn de benzodiazepinen onze goede nachtrust waard? Om die vraag te beantwoorden analyseerden ze 24 verschillende onderzoeken met in totaal 2417 proefpersonen met slaapproblemen.
Het eenvoudige, korte antwoord op hun vraag luidde ‘nee’. Door de middelen werd de kans op cognitieve (mentale) problemen vijf keer zo groot, op lichamelijke of ‘motorische’ problemen ongeveer drie keer zo groot en de kans op vermoeidheid overdag werd ongeveer vier keer zo groot.
De risico’s wegen duidelijk zwaarder dan de voordelen, aldus de onderzoekers. Nog erger is dat de middelen niet eens zo effectief waren om de slaap te bevorderen, terwijl ze toch behoorlijk averechts werkten op de activiteiten overdag 3.

 

3BMJ, 2005; 331: 1169-1173