Slapende borstkankercellen

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Onder vrouwen tussen de 30 en 59 jaar is borstkanker een van de belangrijkste doodsoorzaken.

Voor veel patiënten is borstkanker is erg beangstigend, omdat het weer kan opleven na een behandeling. Dat komt, omdat kankercellen lange tijd ‘slapend’ in het lichaam aanwezig kunnen blijven, aldus een Engels onderzoeksteam.

Hormoontherapie

Gewoonlijk wordt borstkanker behandeld door de tumor chirurgisch te verwijderen gevolgd door chemotherapie of hormoontherapie. Ongeveer 30 procent van de patiënten die worden behandeld met hormoontherapie krijgt na verloop van tijd de borstkanker weer terug en deze is dan agressiever en moeilijker te behandelen, omdat de kankercellen resistent worden tegen de beschikbare hormoonbehandelingen.

Latent aanwezig

De onderzoekers bestudeerden rond de 50.000 menselijke borstkankercellen. De uitkomsten laten zien dat hormoontherapie een klein deel van de kankercellen in een slaapmodus brengt. Het overgrote deel wordt geëlimineerd.
De onderzoekers hopen met hun studie manieren te vinden om de cellen langer slapend te houden of juist actief te maken, zodat een nieuwe behandeling tijdig ingezet kan worden en de cellen alsnog gedood.

Oorzaak slaapmodus onbekend

De onderzoekers weten echter nog niet precies waardoor de cellen in een slaapmodus gaan en wat hen prikkelt om weer actief te worden. Nader onderzoek moet dat uitwijzen, evenals waarom sommige kankercellen resistent worden. Het onderzoeksteam benadrukt wel dat los hiervan hormoontherapie op dit moment nog altijd een van de meest succesvolle behandelingen van borstkanker is.

Bron: Nature Communicationsvolume 10, Article number: 3840 (2019)