Slecht gebit verdriedubbelt risico hartziekten

Mensen die tandinfecties onbehandeld laten en tandvleesziekten hebben, hebben bijna drie keer meer kans op hart- en vaatziekten, zeggen onderzoekers van Universiteit van Helsinki.

Het verband tussen uw tanden en uw hart

Hoewel het verband tussen tand- en tandvleesgezondheid en hart- en vaatziekten al langer bekend is, stelt het nieuwe onderzoek dat het risico veel groter is dan eerder gedacht. Er is al een link gelegd tussen de gezondheid van tandvlees en diabetes, de ziekte van Alzheimer en problematische zwangerschappen. Toen onderzoekers van de Universiteit van Helsinki in Finland de gezondheid van het hart van 508 patiënten (gemiddelde leeftijd 62) onderzochten, constateerden zij dat 169 van hen een acuut hart- en vaatprobleem hadden. Er was een directe relatie met onbehandelde tand- en tandvleesproblemen. In feite liepen degenen met een goede mondhygiëne veel minder risico op hartproblemen. Daarentegen hadden de mensen waarbij de tandinfecties niet waren behandeld, bijna drie keer meer kans op hart- en vaatziekten.

Voorkom hartproblemen met een gezonde mond

Een wortelinfectie manifesteert zichzelf gewoonlijk als een abces. Echter vertonen mondinfecties soms geen duidelijke symptomen. Los van het behandelen van eventuele infecties, is twee keer per dag poetsen en wat vaker nee zeggen tegen suikerhoudende voedingsmiddelen en drankjes raadzaam, zegt de Oral Health Foundation.

Bron: Journal of Dental Research