?Slecht? LDL-cholesterol houdt ons juist in leven

Artsen – en de farmaceutische industrie – zitten er vreselijk naast als het gaat om cholesterol, zo blijkt uit een recent onderzoek. Zelfs het ‘slechte’ LDL (laag-dense lipoproteïne)-cholesterol is goed. Het speelt zelfs een cruciale rol om ons in leven te houden.
Aan de Texas A&M University trekt een groep onderzoekers de strijd tegen LDL in twijfel, die al jaren steeds heviger woedt omdat dit de ‘boosdoener’ in ons lichaam zou zijn die de aders verstopt en de bloedtoevoer naar het hart blokkeert. In een onderzoek onder 52 mensen tussen de 60 tot 69 jaar ontdekten deze onderzoekers dat LDL-cholesterol een belangrijke rol speelt bij het herstel van spiermassa. Ze lieten de deelnemers een intensief sportprogramma volgen. Het bleek dat enkel diegenen met een hoog LDL-cholesterol enige verbetering van hun spiermassa kregen.
Maar dat is nog niet alles. LDL-cholesterol is tevens het vroege-waarschuwingssysteem van het lichaam, aldus onderzoeker Steve Riechman. ‘LDL fungeert als waarschuwingsteken dat er iets mis is en het geeft dat signaal door aan het lichaam. Als je werkelijk je LDL-cholesterol kon elimineren, dan zou je sterven’, zegt hij.
BRON: Texas A&M University; http://tamunews.tamu.edu/2011/05/04/%E2%80%98bad%E2%80%99-cholesterol-not-as-bad-as-people-think-shows-texas-am-study/