Slecht tandvlees veroorzaakt hartaandoeningen

Er kan weer iets worden toegevoegd aan het lijstje met oorzaken van hart- en vaataandoeningen: slechte tanden en ongezond tandvlees. De bacteriën in ontstoken tandvlees kunnen namelijk ook ontstekingen veroorzaken in het hart en de aorta (de grote lichaamsslagader), waardoor het cholesterol stijgt. Het verband tussen hart- en vaataandoeningen en slecht tandvlees is al jaren bekend, maar het was tot op heden onduidelijk wat het een met het ander te maken had.
Onderzoekers van de Universiteit van Florida zeggen als een van de eersten te hebben vastgesteld dat tandvleesaandoeningen een oorzaak zijn van hart- en vaatziekten. Toen ze laboratoriummuizen bestudeerden, zagen de onderzoekers dat mondbacteriën in de bloedbaan, ontstekingen aan hart en bloedvaten van de muizen veroorzaakten. Dit zorgde op zijn beurt voor de afgifte van cholesterol (om de schade te herstellen), wat atherosclerose veroorzaakte – dichtslibbende bloedvaten.
De onderzoekers hopen nu dat beroeps- en patiëntenverenigingen het belang van tandvleesaandoeningen als oorzaak voor hartziekten zullen erkennen.
Bron: Proceedings of the Annual Meeting of the American Society for Microbiology, 19 mei 2014