Slechtere ogen door te veel bewerkte voeding?

Bewerkte voedingsmiddelen, zoals witte rijst, witte pasta en witbrood, maken wellicht de ogen slechter, met name bij ouderen. Deze voedingsmiddelen – koolhydraten met een hoge glykemische index – kunnen leeftijdgerelateerde maculadegeneratie (LMD) veroorzaken, een veelvoorkomende oogafwijking bij ouderen. Bij een eetpatroon met veel bewerkte voedingsmiddelen is de kans veel groter dat er LMD ontstaat, aldus de onderzoekers van de Tufts University.
Voedingsmiddelen met een hoge glykemische index veroorzaken een snelle stijging en daling van het bloedsuikergehalte. Ongetwijfeld om die reden zijn ze eerder al in verband gebracht met een verhoogd risico van diabetes.
De onderzoekers van Tufts University analyseerden de gegevens van 4099 personen die deelnamen aan een gezondheidsonderzoek van de ogen. Volgens hun schatting was tot 20 procent van de gevallen van LMD te voorkomen geweest als de patiënten minder bewerkte voedingsmiddelen gegeten hadden. Zelfs als ze eenvoudig volkoren brood waren gaan eten in plaats van witbrood, was hun risico lager geweest3.
3Am J Clin Nutr, 2007; 86: 180-188