Slechts één milkshake zet hartaandoening in gang

Hoeveel vette maaltijden en dranken moet een mens consumeren voor een hartaandoening? In theorie is dit slechts één milkshake. Door het nuttigen van minimaal vetrijke hap of drank ontstaan de eerste tekenen van een hartaandoening.

Slechts vier uur na het drinken van een verkoelende milkshake met volle room en ijs vertoonde een jonge, groep gezonde mannen de eerste tekenen van een hartaandoening. Hun bloedvaten waren minder goed in staat om te ontspannen en het immuunsysteem reageerde alsof een ontsteking plaatsvond. Dit onderzochten wetenschappers aan Medical College of Georgia van de Augusta University.

Plotselinge hartaanval

Hoewel de aard van de symptomen tijdelijk was, verklaart dit volgens de onderzoekers wel waarom sommige zeldzame gevallen na een vetrijke maaltijd een plotselinge hartaanval krijgen.

De gezondheidseffecten vergroten uiteraard bij degenen die regelmatig vetrijke dranken en maaltijden consumeren, aldus de onderzoekers. De boodschap is dan ook: ‘Je lichaam kan een vette maaltijd wel aan, zolang je maar niet in herhaling valt en de een na andere vette maaltijd blijft eten.’

Bron Lab Invest, 2018; doi: 10.1038/s41374-018-0038-3