Sleutelmolecuul voor lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging kan u helpen om lichaamsvet te verliezen, vooral rond de buik. Maar dat gebeurt alleen als een bepaalde sleutelmolecuul efficiënt werkt.

Interleukine-6, een signaalmolecuul, speelt een sleutelrol bij de vetverbranding door lichaamsbeweging, hebben onderzoekers ontdekt. Dat haalt de heersende opvatting onderuit dat het allemaal te maken heeft met het vecht-of-vluchthormoon adrenaline.

Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen merkten dat mensen met obesitas die tocilizumab (een medicijn tegen reumatoïde artritis) slikten, geen buikvet kwijtraakten. Dat middel verhoogt het cholesterolgehalte en blokkeert de interleukine-6-activiteit.

Ze testten hun theorie bij 53 mensen met obesitas. Die name deel aan een trainingsprogramma van 12 weken, met onder meer regelmatige sessies op een hometrainer. De ene helft kreeg een infuus met een zoutoplossing, de andere helft kreeg tocilizumab in hun infuus.

Mensen die de zoutoplossing kregen, verloren ongeveer 8 procent visceraal vet. Dat noemen we vaak buikvet, omdat het zich in de romp rond onze organen ophoopt, Maar er was geen vetverlies bij de mensen die tocilizumab kregen. Bovendien steeg hun cholesterolspiegel door het middel.
Mensen met obesitas, diabetes type 2 of een hartaandoening hebben vaak een laeg interleukine-6-waarde, zeggen de onderzoekers. Of ze vertonen een afwijkend patroon van interleukinesignalering.

Bron: Cell Metab, 18 december 2018