Sneller afvallen met lage GI

Effectiever dan het traditionele calorie- en vetarme dieet is een caloriearm dieet met de nadruk op voedingsmiddelen die een lage glycemische belasting geven (de glycemische index maal het aantal gram koolhydraten per portie, gedeeld door 100). Hiermee blijft de spijsverteringssnelheid beter op peil en neemt het risico van hartziekten, overgewicht en diabetes af.
Bij een onderzoek met 39 gezonde maar te zware mensen in de leeftijd van achttien tot veertig jaar kreeg elke proefpersoon willekeurig een dieet met weinig vet en weinig calorieën of een dieet met een lage glycemische belasting en weinig calorieën net zo lang tot ze 10 procent van hun lichaamsgewicht kwijt waren. De trial duurde van januari 2001 tot mei 2003. Bij het vetarme dieet werden voedingsmiddelen gebruikt als instant havermout, crackers, granen, gedroogd fruit en fruitsappen. In het dieet met een lage glycemische belasting zaten voedingsmiddelen als havervlokken, noten, groene groenten (bonen, erwten en pinda’s) en vers fruit.
De deelnemers werden elke dag gewogen en er werd gevraagd naar hun hongergevoel; verder werd er bloedonderzoek gedaan, caloriemetriek en vaststelling van risicofactoren voor hartvaatziekten.
Bij mensen die het dieet met lage glycemische belasting volgden, daalde de spijsverteringssnelheid met 5,9 procent tegenover 10,6 procent bij diegenen die het vetarme dieet volgden. Daarbij meldden de deelnemers in de eerste groep minder hongergevoel dan die in de vetarme groep. Uit het bloedonderzoek bleek dat het GI-dieet de resistentie tegen insuline significant meer verminderde en de vetten in het bloed significant meer verlaagde dan het vetarme dieet. Ook was het beter voor de gezondheid op de lange termijn5.
De glycemische index (GI) is een maat voor het effect van een voedingsmiddel op het gehalte glucose in het bloed (bloedsuiker). Uit verschillende verkennende onderzoeken was gebleken dat voedingsmiddelen met een lage GI bijdragen tot een stabielere bloedsuikerspiegel.
5JAMA, 2004; 292: 2482-2490