Sociaal isolement is dodelijker dan kanker en hartziekte samen

Er is iets wat nog dodelijker is dan kanker of hartziekte, en dat is een sociaal isolement. Een eenzaam leven verdubbelt de kans om vroegtijdig te overlijden, schatten onderzoekers.

Het zorgt voor meer sterfgevallen dan kanker en hartziekte bij elkaar. Bovendien lijkt het een onbekende oorzaak van hartaandoeningen en zou het ook een trigger voor kanker kunnen zijn, zeggen onderzoekers van de American Cancer Society.

Het kan hoge bloeddruk en ontsteking veroorzaken, en mensen die alleen wonen, hebben al vaker een ongezonde leefstijl, zoals roken en gebrek aan beweging.

Onder een sociaal isolement verstaan we: weinig of geen contact met goede vrienden of familie, en weinig of geen sociale activiteiten, bijvoorbeeld bij een kerkelijke of andere gemeenschap. Dit heeft op verschillende etnische groepen een andere uitwerking: bij witte mensen is de kans groter dat een isolement kanker veroorzaakt, terwijl zwarte mensen meer kans lopen op hartaandoeningen.

Zwarte mensen die geïsoleerd leven, hebben meer dan twee keer zoveel kans voortijdig te overlijden door om het even welke oorzaak. Bij witte mannen stijgt dit risico met 60 procent en bij witte vrouwen met 84 procent, ontdekten de onderzoekers.

Bron: Am J Epidemiol, 2019; 188: 102-9