Spinazie beschermt uw gezichtsvermogen als u ouder wordt

Veel groene bladgroenten toevoegen aan uw voeding kan ouderdomsgerelateerde maculadegeneratie (MD), een van de meest voorkomende oorzaken van een slecht zicht naarmate we ouder worden, voorkomen.

Per dag tussen de 100 en 142 mg nitraatrijke groenten eten, zoals groene bladgroenten en bieten, vermindert de kans op het krijgen van MD met ongeveer 35 procent.

Spinazie bevat 20 mg nitraat, en bieten 15 mg per portie van 100 g, en dan zou het eten van slechts drie kopjes rauwe spinazie al genoeg zijn om uw gezichtsvermogen te beschermen.

Onderzoekers van het Westmead Institute for Medical Research in Australië ontdekten dit, toen ze de voeding en het gezichtsvermogen bestudeerden van meer dan 2.000 mensen, die bij aanvang van de studie 49 jaar of ouder waren. Tijdens de follow-up periode van 15 jaar stelden de onderzoekers vast dat mensen die dagelijks tot 142 mg nitraten uit groenten aten minder kans hadden op vroege tekenen van MD, die in sommige gevallen zelfs kan leiden tot blindheid.

Als MD eenmaal begint te verergeren, biedt de geneeskunde geen soelaas meer. Daarom is het voorkomen ervan zo belangrijk, zeggen de onderzoekers.

Jammer genoeg werd niet onderzocht of het eten van meer dan 142 mg nitraten uit groenten een nog sterker beschermend effect had.
Bron: J Acad Nutr Dieet. 17 oktober 2018; pii: S2212-2672(18)30276-4