Spirituele healing werkt

Spirituele healing kan de symptomen van zowel het prikkelbare darm syndroom (PDS) als van de chronisch inflammatoire darmaandoening (IBD) drastisch verminderen, volgens een onafhankelijk onderzoek.

De healing werkte zelfs bij patiënten die er erg sceptisch tegenover stonden, en dat wijst erop dat de verbeteringen niet te wijten zijn aan het placebo-effect, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Birmingham.

De behandeling werd getest in een groep van 200 ziekenhuispatiënten met IBD, die ofwel vijf weken lang een wekelijkse healing sessie kregen, ofwel op een wachtlijst stonden.

Klinisch significant

Volgens de onderzoekers was het positief effect ‘klinisch significant’ en langdurig, omdat de meeste patiënten tot
19 weken na de laatste sessie nog steeds positieve effecten rapporteerden. Of dit effect nog langer aanhield is niet bekend, omdat de onderzoekers op dat moment stopten met het verzamelen van gegevens.

De mensen die op de wachtlijst stonden, zeiden daarentegen dat hun klachten niet waren verminderd. Spiritueel genezer Sandy Edwards zette de studie op, die werd gefinancierd met een subsidie van £ 205.000 (€ 281.000) van de Britse Nationale Loterij. Ze beschreef de studie als ‘het grootste klinisch onderzoek naar healing’ wereldwijd.

Bron: Eur J Integr Med, 2017; 9: 110–19