Sporten kan depressie – en genetische aanleg – verslaan

Lichaamsbeweging kan voorkomen dat mensen met depressie in een nieuwe depressieve periode belanden – en bewegen helpt zelfs bij mensen met een genetische aanleg voor depressie. 

Hieruit bleek eens te meer dat omgevingsactoren zwaarder wegen dan genen, aldus onderzoekers van Massachusetts General Hospital. De kans om (opnieuw) in een depressie te raken, neemt al af bij slechts 35 minuten beweging per dag – alle soorten beweging, van intensief, zoals aerobics of dansen, tot yoga en rek- en strekoefeningen – zelfs bij mensen met een meer dan gemiddelde kans op een depressie door genetische aanleg. 

Na het doornemen van de gezondheidsgegevens van ongeveer 8000 mensen zagen de onderzoekers dat degenen met een genetisch risico meer kans hadden op een depressie in de volgende twee jaar – tenzij ze ook ongeveer uur per week aan lichaamsbeweging deden. 

Het risico nam nog verder af naarmate mensen meer bewogen; elke extra uur lichaamsbeweging per week betekende een afname van het risico op een nieuwe depressie met 17 procent. Hoewel depressie wereldwijd de grootste oorzaak is voor arbeidsongeschiktheid zijn er vanuit de geneeskunde slechts weinig of geen langetermijnoplossingen voor het probleem.  De onderzoekers vermoeden dat beweging slechts een van de mogelijkheden is voor het tegengaan van depressie; zij gaan ook andere benaderingen onderzoeken. 

Depress Anxiety, 2019 Nov 5