Standaardbehandeling tegen hartziekte kan hartaanval geven

Een standaardbehandeling bij hartproblemen met pijn op de borst, die al bijna 145 jaar in ziekenhuizen wordt toegepast, kan leiden tot een hartaanval. Het gaat om nitroglycerine, dat trouwens ook het belangrijkste bestanddeel van dynamiet is. Ziekenhuispatiënten met pijn op de borst (angina pectoris) krijgen sinds 1867 standaard nitroglycerine ter preventie van een hartaanval of acuut hartfalen. Toch is dit middel nooit op veiligheid getest.

Toen dat eindelijk wel gebeurde, door onderzoekers van de Stanford University School of Medicine, bleek dat het middel de kans op een hartaanval verhoogt, vooral wanneer het via een druppelinfuus continu wordt gegeven. Het is schadelijk voor het hartweefsel en het vernietigt het enzym aldehyde-dehydrogenase 2 (ADLH-2), dat vrije radicalen opruimt en de schade voor het hart beperkt bij verminderde bloedtoevoer.

Algemeen leidde het middel na zestien uur continue toediening bij ratten tot een verdubbeling van het risico op een hartaanval. Dat resultaat moet nu voor mensen worden onderzocht.

Bron: Sci Transi Med, 2011; 3: 107ra111