Statines

Statines verhogen het risico op een aanval van gordelroos

Cholesterolverlagende statines kunnen een aanval van gordelroos (herpes zoster) aanwakkeren. De medicijnen verhogen het risico op het krijgen van de pijnlijke infectie – en dat is vooral zorgwekkend voor ouderen, die het vaakst een statine krijgen en ook vaker last hebben van gordelroos.

De medicijnen activeren het latente varicella-zostervirus dat gordelroos veroorzaakt en verhogen het risico op een aanval met ongeveer 18 procent, vergeleken met mensen die geen statine slikken.
Statines beïnvloeden de immuunreactie – vooral de regulering van T-cellen – wat ervoor zorgt dat het virus opnieuw actief wordt, aldus Chinese onderzoekers.
Een onderzoeksteam van Wenzhou Medical University bekeek eerder gepubliceerde medische studies met meer dan 2 miljoen deelnemers.

De onderzoekers wisten niet zeker of de statines een directe invloed hadden of dat LDL-cholesterol – het ‘slechte’ cholesterol waartegen statines gericht zijn – een beschermend effect had dat het risico op virale heractivering verlaagde. Dus door het cholesterolniveau te verlagen, zouden statines per ongeluk ook het risico op gordelroos kunnen verhogen.

De onderzoekers denken dat het ook zou kunnen samenhangen met de recente ontdekking dat statines diabetes kunnen veroorzaken – en gordelroos komt veel vaker voor bij diabetici.

BMJ Open, 2019; 9: e022897