Statines: waarom na een hartoperatie?

Het is tegenwoordig algemeen gebruik om hartpatiënten cholesterolverlagende geneesmiddelen met statines te geven, zeker na een riskante operatie. Specialisten denken dat statines helpen om de toestand van de patiënt te stabiliseren en dat ze bij patiënten met een verhoogd risico ook de kans op het ontstaan van coronaire hartziekten verminderen.
Maar wat we achter deze mooie buitenkant aantreffen, is dat deze postoperatieve werkwijze in de geneeskunde, die al tientallen jaren op alle hartafdelingen in het Westen plaatsvindt, slechts gebaseerd is op zestien observatiestudies – niet eens fatsoenlijk opgezette klinisch-experimentele onderzoeken – en twee kleine onderzoeken.
Onderzoekers van de Universiteit van Alberta deden deze ontdekking toen ze 2373 verwijzingen naar statines doornamen. Uiteindelijk bleef daarvan slechts een handjevol studies over die enigszins zinvolle resultaten opleverden.
De waarheid is, zo concluderen de onderzoekers, dat we gewoon niet weten of hartpatiënten na een operatie wel baat hebben bij statines of daar schade van ondervinden.1
1 BMJ, 2006; 333: 1149-1152