Steeds vaker verslavende pijnstiller voorgeschreven

Het voorschrijven van de verslavende pijnstiller oxycodon loopt uit de hand, stellen artsen en andere deskundigen. Het aantal gebruikers van de morfine-achtige pijnstiller zou in zes jaar tijd verdrievoudigd zijn tot 439.000 mensen per jaar.

Het middel was in eerste instantie alleen voor mensen in de terminale fase van kanker, maar vandaag de dag krijgen ook patiënten na een amandeloperatie of na een botbreuk het middel, schrijft de Volkskrant. De verslavende pijnstiller zou bovendien makkelijk via herhaalrecept verkrijgbaar zijn.

Opiaat-achtige pijnstiller

Oxycodon is een opiaat-achtige pijnstiller en is twee keer zo sterk als morfine. Bij langdurig gebruik is het middel ernstig verslavend. De reden dat artsen zich zorgen maken. Volgens verslaafden zou de pijnstiller tot ernstige afkicktaferelen leiden die doen denken aan heroïne: zweten, koorts, trillen en hevige botpijn.

Volgens hoogleraar anesthesiologie Albert Dahan van het LUMC ontbreekt het vaak aan kennis onder artsen die oxycodon voorschrijven. Hij zegt tegen de Volkskrant: ‘Veel artsen die opiaten voorschrijven, weten niet hoe ze dit soort medicijnen goed moeten opbouwen en afbouwen, en dat ze daarbij patiënten goed moeten begeleiden.’

Overgebruik

Door de signalen van ‘overgebruik’ heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap recent de richtlijnen aangepast. Gebruikers worden nu eerst door de arts gezien, voordat een herhaalrecept mag worden uitgeschreven. Bovendien wordt ontraden opioïden voor te schrijven aan patiënten die eerder verslaafd zijn geweest.

Bron: De Volkskrant