Stellen echt samen in lief en leed

Nederlandse en Japanse huwelijken zijn onder de loep genomen. En wat blijkt, de gezondheid van een getrouwd stel blijkt verrassend met elkaar verweven.

Is de bloeddruk van je man te hoog, dan is die niet veel later bij jou ook gestegen. Niet gek, volgens een nieuwe studie. Hieruit blijkt namelijk dat echtgenoten hoog scoren als het gaat om gelijkenissen in lichaamsvorm, leefstijl, bloeddruk en ziektes. In eerdere onderzoeken kwam al assertieve paring naar voren: echtgenoten die vaak genetisch vergelijkbaar zijn. Deze nieuwe studie onderzocht de omgevingsfactoren van de stellen.

De studie bekeek gegevens van eerdere onderzoeken naar 5.391 paren uit Japan en 28.265 uit Nederland. De gegevens lieten allereerst zien dat de stellen overeenkomsten kenden in roken, drinken, gewicht en BMI. Hier bleef het niet bij, want toen de onderzoekers verder keken, stelden ze vast dat ook cholesterolwaarden, bloeddruk en triglyceridenspiegels overeenkwamen. Triglyceriden zijn vetten uit het bloed die als energie worden gebruikt.

Uit de studie komt vooral naar boven dat het maken van gezonde keuzes belangrijk is. Veel van de overeenkomsten tussen de stellen hadden namelijk niet zozeer te maken met het genetische deel, maar meer met overeenkomsten in leefstijl. De onderzoekers pleiten daarom voor zorgbegeleiding voor stellen. Neem je partner dus mee naar die afspraak met de huisarts en stimuleer elkaar vooral in het maken van goede gezondheidskeuzes.

Bron: Atherosclerosis, 2021; vol. 334; P. 85-92