Stents:terug naar de tekentafel

Stents met een medicinale coating die een geneesmiddel afgeeft, zouden de grote stap voorwaarts zijn om gezonde bloedvaten te krijgen bij mensen met arteriosclerose, waarbij het bloedvat door aanslag vernauwt. Volgens de eerste experimentele onderzoeken maakten deze stents niet alleen gebruik van de laatste technologie in het vrijgeven van kleine hoeveelheden geneesmiddelen, zij waren ook effectiever dan de gewone stents.
Het gevolg was dat er de laatste jaren 6 miljoen mensen zijn uitgerust met deze nieuwe generatie stents, waaronder de merken Cypher (actieve stof: sirolimus) en Taxus (paclitaxel).
Recnt is echter uit een meta-analyse van verschillende studies door twee Zwitserse onderzoekers gebleken dat deze stents de kans op overlijden of een hartaanval door trombose op de lange termijn drastisch kunnen vergroten.
Op zichzelf zijn deze stents niet zo bijzonder slim: ze vormen een soort microsteiger die in het bloedvat wordt opgericht om dat open te houden. Ze kunnen geïnstalleerd worden na een plastische operatie aan de bloedvaten (angioplastiek), waarbij de blokkade uit het bloedvat wordt verwijderd, of ze kunnen bij de patiënt worden ingebracht wanneer angioplastiek niet geïndiceerd is.3
3 Proceedings of the World Congress of Cardiology, Barcelona, 2-6 september 2006