injectienaald vaccinatie

Steroïdeninjecties kunnen reuma aanjagen

De meeste reumapatiënten krijgen weleens een injectie met steroïden in de knie of heup om de pijn te verlichten en de beweeglijkheid te vergroten. Deze behandeling wordt naar schatting duizenden keren per dag uitgevoerd – maar zij is wellicht niet altijd zo veilig en makkelijk als orthopedisch specialisten ons voorhouden.

Ongeveer 8 procent van de patiënten heeft last van complicaties en de behandeling kan ook leiden tot versnelde achteruitgang van de gewrichten, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

De injectie is een standaardbehandeling die geen bijwerkingen heeft. Tenminste, dat dacht men. Maar uit een nieuwe studie blijkt dat corticosteroïdeninjecties ‘zeer schadelijk kunnen zijn voor de gewrichten, met ernstige complicaties’, aldus onderzoeker Ali Guermazi van de Boston University School of Medicine. Hij waarschuwt dat de injecties osteonecrose kunnen veroorzaken – het afsterven van botweefsel door gebrek aan zuurstof – en dat de behandeling kan leiden tot versnelde aantasting van de gewrichten (osteoartritis).

Bij een onderzoek onder patiënten die een injectie in de heup of knie hadden gehad meldde 8 procent daarna complicaties te hebben ondervonden, waarvan de meeste als gevolg van de injectie. De injecties zijn volgens Guermazi dus niet altijd veilig en hij bepleit het bespreken van de voor- en nadelen ervan, voordat ze worden voorgeschreven. ‘Patiënten horen voordat ze toestemming verlenen essentiële informatie te krijgen over mogelijke complicaties en dat gebeurt nu niet.’

Radiology, 2019; 190341